ВЕЛИКО ХОДОЧАШЋЕ У НИШУ 20. И 21. СЕПТЕМБРА
19.09.2013

Регионално ходочашће поводом обележавања 1700 година од доношења Миланског едикта окупиће 20. и 21. септембра у Нишу вернике католике из земаља региона.Долазак на свечану мису потврдили су и председник Републике Србије господин Томислав Николић, ЊКВ престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић, кардинал Theodore E. McCarrick из вашингтонске бискупије, Иван Шашко, изасланик загребачког кардинала, представници исламске заједнице, црквени великодостојници и бројни други.

Ходочашће почиње у петак 20. септембра када ће папин изасланик, кардинал Анђело Скола, у спортској дворани Чаир, пред честицом Христова крста и моштима свете Јелене, поздравити окупљене ходочаснике а потом од 19:00 часова служити прву вечерњу. Након вечерње уследиће ноћно бдење.

Другог дана ходочашћа, 21. септембра од 8:00 часова, уследиће „Крижни пут младих“, који ће водити од Цркве Узвишења Св. Крижа до стадиона Чаир, на коме ће у 11:00 часова бити одржана свечана миса. Мису ће служити милански надбискуп кардинал Анђело Скола, заједно са кардиналима, бискупима и надбискупима из региона.

Верници, који се у Нишу очекују у великом броју, моћи ће потом да обиђу и археолошко налазиште Медијану, чији је пројекат реконструкције започет у години обележавања јубилеја Миланског едикта. Ходочасници ће бити у прилици и да посете изложбу „Константин Велики и Милански едикт 313. – Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије“ чија се поставка састављена од 180 експоната изузетне културне вредности данас из Београда сели у Ниш, у галерију компаније „Philip Morris Operations a.d. Niš“.

Регионално ходочашће, организовано у част 17 векова од доношења Миланског едикта, актуализује питања везана за слободу вере, толеранцију, помирење и сарадњу међу народима. Као централно регионално славље у години обележавања јубилеја Миланског едикта, скуп ходочасника из свих делова света биће духовни мост између крајева рођења Константина Великог и места доношења акта који је осигурао „право да свако верује по својој савести“.

Долазак на мису до сада су потврдили и амбасадори Шведске, Словачке, Словеније, Аустрије, Мађарске, Норвешке, Мексика и Малтешког реда као и отправник послова Македонске амбасаде.